Yetgin Cıvata

+90 (332) 355 07 07 pazarlama@yetgincivata.com

Dübellerle Yapı Güçlendirme Teknikleri

Dübellerle Yapı Güçlendirme Teknikleri

Dübellerle yapı güçlendirme teknikleri; yeni inşaat yapılarında ya da depreme karşı güçlendirme, restoratif çalışmalarda kullanılmaktadır. Yapı güçlendirme yaşamın her alanında önemli bir konudur. Güvenle yaşamak, yapıların ömrünü uzatmak için özellikle dübel gibi ürünler kullanılmaktadır. Sanılanın aksine dübellerle yapı güçlendirme teknikleri çok ciddi avantajlar sağlar.

Kullanıldığı alana göre özel dübeller yapılarda dayanıklılığı yükseltecektir. Elbette bu aşamada doğru dübel seçmek gerekecektir. Kalitesinden emin olduğunuz ve alana uygun dübellerinizi seçerek yapılarınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz. Başta deprem güvenliği olmak üzere restoratif alandaki çalışmaları öğrenmek isterseniz yazıma göz atabilirsiniz.

Deprem Güçlendirme Çalışmalarında Dübel Kullanımı

Deprem şüphesiz Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin gerçeğidir. Doğal afet her ne kadar yaygın görülse de doğru çalışmalar ile depreme karşı önlem almak mümkündür. 6 Şubat başta olmak üzere Türkiye’de yaygın bir şekilde büyük depremler yaşanmaktadır. Ancak depremin şiddeti kadar alınan önlemlerin yetersiz oluşundan dolayı kayıplar artmaktadır.

Özellikle son zamanlarda deprem güçlendirme çalışmaları giderek artmıştır. Bu çalışmaların başında dübellerle yapı güçlendirme teknikleri yer almaktadır. Eski deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş ve uzun süre kullanılmış binalar, onarım için önce incelenir. Sorun tespit edilirse, gerekli işlemler uygulanır.

 

Deprem Güçlendirme Çalışmaları

Betonların birleştirilmeli, kolonların sağlamlaştırılması ya da kirişlerin kesişim noktalarında birleşim gerçekleştirmek adına dübel kullanılabilir. Beton dübeller bu gibi aşamalarda özel üretilmiş olup firmalara sunulmaktadır. Sert yapılara uyum sağlamasından ötürü depreme karşı binalar daha sağlam hale getirilmiş olup güvenli yaşam alanı sunmaktadır.

Genel itibari ile depreme karşı güçlendirme çalışmalarında şu yöntemler kullanılır:

Dübel ve Malzemelerin Seçilmesi: Her yapı oluşturulurken beton ya da çelik dübeller kullanılmaktadır. Yapının sağlam olması amacıyla dübel gerekmektedir. Ancak depreme karşı dayanıklılığı arttırmak için de dübellerle yapı güçlendirme teknikleri uygulanacaktır. Bu aşamada dübel ve doğru malzeme seçimi yapmanız gerekecektir.

Dübellerin Alana Uygulanması: Seçilen özel dübel çeşitlerinin alana uygulanması gerekir. Uygulamanın profesyonel ve doğru olması, zemine uyum sağlaması, zarar görmeden kullanılmaya devam etmesi gibi aşamalar önem arz etmektedir.

Test ve Değerlendirme Uygulamaları: Eğer yapı daha önceden yapıldıysa gerekli test ve değerlendirme çalışmaları ile uygun alanlar saptanmalıdır. Kiriş, beton duvarlar ya da kolonlar incelenerek hatalı bölgeler güçlendirilmelidir.

Yapısal Analizler ve Değerlendirmeler: İşlemlere geçmeden önce yapısal analiz ve değerlendirmeler yapılmalıdır. Betondan parça alınarak inceleme yapılması yani karot analizi bu aşamada önem arz etmektedir.

Profesyonel Destek: Her şeyin ötesinde profesyonel destek almak çoğu zaman gerekir. İşlemlerde bilirkişi olan birey ya da firmalara ulaşmak depreme karşı güvenilir yapıların elde edilmesini sağlar.

 

İnşaat Sektöründe Çelik Dübeller

Tüm bunların yanı sıra betonarme yaşam alanlarında dübelleme yapılmasının avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yapının dayanıklılığı ve deprem şiddetine karşı gücünün artması.
  • Alınacak hasarı minimuma indirme, binanın yıkılmasının önüne geçme.
  • Güvenli bir yaşam alanı sunma ve daha fazla yaşanabilir alan oluşturma.
  • Daha uzun süre yapının kullanılabilmesi.
  • Yatırımın çok daha geniş zamana yapılarak kâr elde edilmesi.

Tarihi Binaların Restorasyonunda Dübeller

Bilinenin aksine dübellerle yapı güçlendirme teknikleri sadece yeni yapılarda gerçekleşmez. Özellikle tarihi binaların restorasyonunda da dübeller kullanılmaktadır. Tarihi binaların yıllar içerisinde betonarme alanlarında ya da beton dışında kullanılan malzemelerinde eskime meydana gelir. Gücünü kaybeden bu alanlarda dübel kullanılarak güçlendirme yapılması gerekir.

Tarihi binalarda özellikle ekstra dikkat edilmeli, uzman eşliğinde dübeller kullanılmalıdır. Bu aşamada öncelikle uzmanların belirli aşamaları izleyerek ilerlediği görülür. Diğer yapıların tersine hızlı hareket edilmez yavaş ve emin adımlarla süreç yönetilmektedir. Tüm bunlar yapılırken kaliteli dübeller kullanılmalı ve alana özel seçim yapılmalıdır.

Genel itibari ile tarihi restorasyonlar gerçekleştirilirken şu aşamalar izlenmektedir:

I. Aşama | Yapıların İncelenmesi: Uzmanlar tarafından özel inceleme teknikleri kullanılarak inceleme yapılmaktadır. Bu incelemeler aracılığıyla özellikle müdahale edilmesi gereken alanlar tespit edilecektir.
II. Aşama | Özel Dübellerin Seçilmesi: Sorunlu alan ya da alanlar belirlendikten sonra dübeller seçilecektir. Birden fazla dübel çeşidi bulunmasından ötürü doğru olanı bulmak gerekir. Aksi takdirde problem ortadan kalkmayacaktır. Betonarme alanlarda; beton ya da çelik dübeller diğer taraftan plastik dübeller daha hafif zeminlerde kullanılır.
III. Aşama | Dübellerin Uygulanması: Dübel uygulaması alana gerçekleştirilir. Böylece dübellerle yapı güçlendirme teknikleri hayata geçmiş olur. Bazı durumlarda dış montalama adına tercih edilebildiği gibi bazı durumlarda iç dekor ve alanlarda kullanılır.

Her ne kadar uygulama aşamaları az gibi görülse de kendi içerisinde başlıklar detaylandırılabilir. Tüm aşamalar alanın boyutu ve büyüklüğü, duruma göre farklı süre almaktadır. Görece diğer yapı güçlendirme çalışmalarına göre bu tarz tarihi alanlardaki restorasyonlar daha uzun sürmektedir.

Ancak gelişen teknoloji ve var olan teknikler sayesinde artık ciddi bir yol katedilmiştir. Firmanız için profesyonel güçlendirme çalışmalarınıza yardımcı olacak dübelleri firmamızdan temin edebilirsiniz. Kişisel yapılarınızda da güvenle kullanabileceğiniz dübeller için bizimle iletişime geçin. Yetgin Cıvata olarak sizlere çeşitli dübel ve yapı malzemelerini yüksek kalite ile sunmaya devam ediyoruz!

 

Dübeller ile ilgili diğer içeriğimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir