Yetgin Cıvata

+90 (332) 355 07 07 pazarlama@yetgincivata.com

Kiracılar İçin Dübel Deliği Kapatma: Depozitonuzu Kurtarın

Kiracılar için dübel deliği kapatma

Dübel deliği onarımı kiracılar için önemli bir durumdur çünkü duvar ya da zeminde meydana gelen dübel delikleri depozitonun yanmasına neden olur. Ev sahibi, kiracı evden çıkmadan önce evi kontrol edecektir. Bu kontrol sırasında dübel deliği, çivi boşluğu gibi unsurlarla karşılaşırsa depozitoyu vermeme hakkına sahip olur.

Kiracıların depozitolarını koruyabilmesi için özellikle bu alanları tamir etmesi gerekir. Basit birkaç yöntem ile birkaç saat içerisinde deliklerden kurtulabilirsiniz. Böylece depozitonuzu almamanız için en azından bahsi geçen durumlar sebep olamayacaktır. Peki kiracılar için dübel deliği kapatma yöntemleri neler? İşte, göz atmanız gereken birkaç çözüm yolu…

 

Dübel Deliklerini Estetik Bir Şekilde Kapatmanın Yolları

Dübel kullanılan alanlarda dübele bağlı olarak bir boşluk meydana gelir. Oluşan bu boşluk duvarda olumsuz görüntü yaratır. Ev sahiplerinin hoşlanmayacağı bu durumu gidermenin günümüzde estetik birkaç yöntemi bulunmaktadır. Böylece işlem sonrası duvar ya da zemin kullanım için tekrar uygun hale gelir. İlk günkü görünümüne kavuşur.

Uygulama adına da ekstra bir uzmanlık gerekmeyecektir. Oldukça basit aşamalarla herkes tarafından dübel deliği kapatma gerçekleştirilebilir. Yalnız alınması gereken malzemeler birbirinden farklıdır. Yönteme ve bütçenize bağlı olarak tercihinizi yaparak hareket edebilirsiniz.

dübel deliği nasıl kapatılır?

 

Malzeme ve Araçlar

Daha önce de bahsedildiği üzere dübel deliği onarımı için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Her yöntemi kendi içerisinde ele alacağımız için listede yer alan tüm malzemeleri almanız gerekmez. Tam tersine uygulama seçeneğinize göre malzeme temin etmelisiniz. Bahsedilecek malzemelerin çoğunu nalbur tarzı dükkanlardan ya da onarım malzemesi satan büyük alışveriş marketlerinden temin edebilirsiniz.

  • İlk yöntem için malzemeler: Alçı, eldiven, spatula (küçük alanlar için cetvel ya da kredi kartı da olabilir), zımpara, karıştırma kabı ve biraz su.
  • İkinci yöntem için malzemeler: Hazır harç, eldiven, düzleştirme için spatula ve zımpara.
  • Üçüncü yöntem için malzemeler: Tamir harcı, eldiven ve spatula.
  • Mastik, eldiven, düzleştirmek için aparat.

Her ne kadar farklı adreslerde sakız gibi yöntemler de bahsedilse de bu geçerlilik kazanmayacaktır. Çünkü sakız kalıcı bir ürün olmadığı gibi duvar gibi yerlerde direkt fark edilir. Aynı zamanda üzerinde boya tutmayacağı için ev sahibi tarafından fark edilebilecek bir durumdur.

 

Adım Adım Dübel Deliği Onarımı

Yönteme bağlı olarak dübel deliği onarımı için ayrı ayrı aşamalar izlemeniz gerekecek. Bu yüzden aşamaları kendi içerisinde ayırarak belirteceğiz. Ancak aşamalara değinmeden önce bilmeniz gereken çok önemli bir durum bulunmaktadır:

Dübelleri henüz çıkarmadıysanız duvardaki zararı minimuma indirmek için bazı püf noktalar bulunmaktadır. Pense, kargaburun ya da keser gibi araçlar ile dübelleri çıkarırken sabırlı olmalısınız. Ani hareket ederseniz alana daha fazla zarar vereceksiniz.

İkinci dikkat etmeniz gereken ise dübeli dikey olarak yukarı çekmeye çalışmamalı sağ-sol hareketler yaparak alanda hareket edebilecek duruma getirmelisiniz. Bir sür sonra dübel kolay şekilde yerinden çıkacaktır.

Üçüncü ve dübel deliği kapatma aşamasına geçmeden önce yapmanız gereken zemini temizlemek olmalı. Küçük parçalar, tozlar uygulanacak yöntemin estetik görüntüsünden uzak olmasına neden olabilir. Islak bir sünger yardımıyla alanı iyice silin ve kurumaya bırakın. Daha sonra bahsedeceğimiz bu aşamaları uygulayın:

 

İlk Yöntem Aşamaları:

  • Dübel deliğinin boyutuna göre değişiklik gösterse de avuç içi kadar alçıyı bir kaba alın.
  • Alçıyı dairesel hareketlerle karıştırırken yavaş yavaş su ekleyin.
  • Çok akışkan ya da katılaşmayan alçı kullanıma hazır hale gelmiş demektir.
  • Dübel deliği alanına içe gidecek şekilde alçıyı uygulamaya başlayın.
  • Alçıyı delik tamamen kapanıp duvar üstüne gelecek kadar uygulayın.
  • Alçının duvar yüzeyini geçmesinden korkmayın. İçeride hava ve boşluk kalmadığına emin olana dek doldurun.
  • 1-2 saat boyunca alçının kurumasını bekleyin.
  • Aldığınız alçı zımparası ile zımparaya başlayın. Dairesel hareketler ile alçının duvar ile eşit seviyeye gelmesini sağlayın.

 

İkinci Yöntem Aşamaları:

  • Hazır aldığınız harç hazırlamaya gerek duymaksızın direkt kullanım imkânı sağlar.
  • Ürünü açın ve homojen olması adına ne olur ne olmaz harcı biraz karıştırın.
  • Aldığınız alçıyı temizlenen duvar deliğine uygulayın.
  • En son aşamada spatula, cetvel ya da kredi kartı gibi sert bir ürün ile düzleyin.
  • 1-2 saat harcın kurumasını bekleyin.
  • Kuruyan alanı zımbalayarak duvar ile bütünleşmesini sağlayın.

 

Üçüncü Yöntem Aşamaları:

  • Büyük yapı marketi ya da nalburdan alabileceğiniz tamir macunları kısa sürede hareket etmenizi sağlar.
  • Dübel boşluğuna bu macunu dikkatli bir şekilde sürün. Boşluğun tamamen dolduğuna emin olun.
  • Duvarı aşacak şekilde macunu yayın.
  • Son aşamada bir malzeme ya da eliniz yardımıyla düzleştirip pürüzsüz hale getirin.
  • Macunlar alçılar gibi olmadığından asıl duvara çok fazla bulaştırmamaya çalışın.
  • Genellikle 1-1.30 saat içerisinde kuruyacaktır, beklemeye geçin.
  • Kuruma sonrası duvarda eğer ekstra bir bombeli alan yoksa zımparaya gerek yoktur. Ancak eşitlemek adına tercih edebilirsiniz.

 

Dördüncü Yöntem Aşamaları:

Mastik dış alanlarda kullanılması önerilmeyen bir malzemedir. Çünkü nem ve su ile temas ettiğinde çatlama yaratabilecek yapıya sahiptir. Diğer taraftan duvarda yer alan dübel boşlukları adına da kullanmamalısınız. Aksi takdirde mastik üzerinde duvar boyası tutmayacağından kendisini belli edecektir.

  • Mastiğin ucunu eğik bir şekilde kesin. (düz değil, yatay pozisyonda kesilmeli)
  • Dübel boşluğu alana mastiği doldurun ya da şerit halinde çekin.
  • Birkaç saat kurumasını bekleyin. Bu sürece üzerine toz gelmemesine engel olun.

 

Son Kontroller ve İpuçları

Her ne kadar dübel deliği onarımı zor gibi görünse de oldukça basit aşamalara sahiptir. Uygulama sonrası son kontrolleri yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç unsur daha bulunmaktadır. Bu aşamalara da dikkat ederseniz depozito almanıza engel olacak durumları ortadan kaldırmış olursunuz.

Son kontrollerden en önemlisi sabırla alçı ya da uyguladığınız malzemenin kurumasını beklemektir. Eğer doğru sürede beklemezseniz içerideki malzemeye zarar verebilir ve kırabilirsiniz. Bu durumla karşılaşmamak için en az 2 saat bekleyin.

Tamamen kuruduğuna emin olduğunuz malzemeyi kontrol ederken dübel deliğine parmağınızla ufak bir baskı uygulayın. Eğer doğru ve tam uygulama yaptıysanız alan hiçbir şekilde zarar görmeyecektir. Ancak içini tam doldurmadıysanız çatlama ve kırılma yaşanacaktır, işlemi tekrarlamalısınız.

Kesinlikle kuruma sonrası elinizle duvar (ya da zemin) üzerinde ve dübel deliği kapattığınız alanda sürtün. Eğer iki zemin arasında yükseklik farkı varsa biraz daha zımpara yapmanız gerekiyor demektir. Zımparayı dairesel yaparak eşit miktarla incelme sağlayabilirsiniz.

 

Diğer İçeriklerimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir