Yetgin Civata

+90 (332) 355 07 07 pazarlama@yetgincivata.com

Mobilya Bağlantı Elemanları Nelerdir?

mobilya-baglanti-elemanlari

Mobilya bağlantı elemanları, mobilya parçalarını monte ya da demonte edebilmek için kullanılan özel ürünlerdir. Bu ürünler kullanım alanları gibi üretim sırasında da özel materyallerden oluşmaktadır. Böylece kullanıldığı alanda dayanıklılık ve uzun süreli kullanım meydana gelebilmektedir.

Bağlantı elemanları genel olarak birçok sektörde kullanılabilmektedir. Yaygın alanlarından birisi de mobilya olacaktır. Mobilyada kullanım bölgelerine göre bazı bağlantı eleman isimleri daha çok ön plana çıkmaktadır. Cıvata, vida, köşebent, dübel, raf pimi bunlar arasındaki en yaygın olanlardır.

Parçaları bir araya getirmek için kullanılan mobilya bağlantı elemanları özenle seçilerek yerinde kullanılmalıdır. Doğru ürün ve montaj sonunda parçaların yüksek kuvvetlere bir dayanıklı hale gelecektir. Böylece güvenle kullanılabilecek, uzun ömürlü mobilyalar oluşturulabilir.

Sık kullanılan bazı bağlantı elemanları şunlardır:

  • Cıvatalar,
  • Vidalar,
  • Somunlar,
  • Kelepçeler,
  • Perçinler,
  • Çiviler,
  • Rondelalar

 

İlgili İçerik: Cıvata ve Somunlarla Küçük Ev Tadilatları Nasıl Yapılır?

 

Bağlantı Elemanlarının Özellikleri

Kullanılacak bağlantı elemanlarının özellikleri değişebilmekle birlikte ortak özelliklere de sahip olabilmeleri mümkündür. Örneğin cıvata ya da vida üzerinden konuşalım. Bu iki ürün genellikle aynı işleve sahip olan parçalardır. Ancak bunların dışında yer alan raf pimi gibi bağlantı elemanları oldukça değişiktir. Özellikleri de incelendiğinde farklılaşabilmektedir.

Genel olarak bağlantı elemanları özellikleri şu şekilde özetlenebilir:

1 – Dayanıklılık

Bağlantı elemanları en az iki parçayı bir araya getirip kuvvetle bağlantısını kurmayı sağlamaktadır. Bu parçaların bir arada bulunması adına mobilya bağlantı elemanları da oldukça dayanıklı üretilmektedir. Mukavemete ve korozyona karşı dayanıklı yapıda bulunurlar.

2 – Özel Malzemelerden Üretim

Genel olarak cıvata, vida ya da somun gibi bağlantı parçaları özel üretim malzemelerinden elde edilmektedir. Çoğu zaman çelik, alüminyum, paslanmaz çelik ya da plastik temel üretim malzemeleridir. Malzemelerin seçilmesi kullanıldığı alana göre değişir; yüksek ağırlık ve mobilya parça birleşimi gereken durumlarda paslanmaz çelik daha uygun olacaktır.

3 – Farklı Boyutlandırma

Değişik boyutlardaki mobilya parçaları için bağlantı elemanları da farklılaşmaktadır. Boyutların değişkenlik göstermesi, bağlantıyı oluşturacak olanında değişmesine neden olur. Bu aşamada kişilerin uygun bağlantı elemanları bulabilmesi adına üretim aşamasında değişik kalınlık ve boyutlandırma yapmaktadır.

4 – Korozyona Dayanıklı Olma

Mobilya bağlantısını sağlamak için kullanılan cıvata ya da vidalar kullanıldığı alan gereğince nem, sıcaklık ya da sıvıdan dolayı değişime uğramaya açıktır. Ancak doğru üretim ile elde edilen kaliteli malzemelerden dolayı bağlantı elemanları korozyona dayanıklı haldedir.

5 – Şekil Değişiklikleri

Mobilya parçalarını montajlarken zemine bağlı olarak özel ürün seçimi yapılabilmektedir. Örneğin, zemin düz ise ve pürüz yoksa zemin gibi ucu düz bir ürün kullanmak yeterlidir. Ancak delikli ya da açığı bulunan zeminlerde delici uçlu vidalar kullanmak daha doğru olacaktır. Bu özelliklerden dolayı şekil değişimleri özelliği ile ortaya çıktıkları görülmektedir.

6 – Pratik Montajlanabilme

Bağlantı elamanlarını montajlamak adına ekstra bir ürüne ihtiyacınız çok yoktur. Genel olarak elde bulunan tornavida gibi malzemelerle uygulanabilmektedir. Bu durum sayesinde işçilik maliyetleri azaldığı gibi süreden tasarruf da elde edilebilmektedir.

7 – Estetik Olma

Mobilya montajı sırasında estetik görünüm önemlidir. Parçaların birleştirilmesi sonunda ürün üzerinde vida ya da cıvata görünümü istenmez. Bu yüzden parçaların estetik olması gerekecektir. Bağlantı elemanlarında da bu durum söz konusudur. Montajlama yapıldıktan sonra üründe herhangi bir tasarım sorunu yaratmaz.

8 – Güvenli Birleştirme

Parçaların bir araya gelmesi sırasında herhangi bir sorun yaşanmayacak aksine güvenli bağlantılar kurulabilecektir. Bu bağlantı elemanları sayesinde ekstra bir ürüne ihtiyaç duymaksızın hayalinizdeki gibi mobilyaları montajlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik: Gijon Saplama ile Yapıların Ömrünü Nasıl Uzatırsın?

 

Bağlantı Elamanları Kullanım Alanları

Mobilya bağlantı elemanları olarak sık sık kullanılsalar da bu parçalar sadece mobilya sektöründe kendine kullanım alanı bulmayacaktır. Tam tersine birçok sektörde kullanılmasıyla önemi de ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bağlantı elemanları kullanım aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Makine Üretimi: Büyük ya da küçük çaplı olması fark etmeksizin makine üretiminde tercih edilmektedir. Bu aşamalarda genellikle vida, cıvata ve somun kullanımı yaygın olmaktadır.
  • İnşaat: Prefabrik, betonarme ya da çelik inşaatlarında güvenliği oluşturmak ve yaygın bir hale getirmek amacıyla tercih edilebilmektedir. Kirişler, kolonlar ya da duvar perdeleri arasında farklı boyutlarla kendilerine yer edinmektedir.
  • Mobilya: Daha önce de değinildiği üzere cıvata ve vidalar özellikle mobilya üretiminde kullanılır. Ahşap, MDF ya da levhalar ya da diğer tüm ürünlerde özenle kullanılarak planlanan mobilyanın ortaya çıkmasını sağlar.
  • Otomotiv: Araçların üretimi, motor ve diğer aksanların birleşimi için tercih edilebilmektedir. Sadece üretim değil bakım adına da kullanılmakta olup bu sektörde en çok somun, takoz, vida, kelepçeler seçilir.
  • Havacılık ve Savunma Sanayi: Askeri araçların, uçakların ve diğer tüm ihtiyaç olan savunma ürünlerinin oluşturulma aşamasında kullanılır. Hafifliği ve özellikle dayanıklı olmasını sağlayabilmek amacıyla mutlaka temin edilmelidir.
  • Elektronik: Küçük ya da büyük sistemlerde elektronik parçaların bir arada bulunarak kuvvet alsa dahi parçalanmamasını sağlar. Bağlantı elemanları sayesinde bir arada duran sistemler, yüksek güvenlikle birleştirilmektedir.
  • Ev Aletleri: Beyaz eşya ve diğer küçük elektronikleri bir arada bulunması ve kullanılabilir duruma gelmesi amacıyla bağlantı elemanları gerekmektedir.
  • Boru Tesisatı: Bağlantı elemanları arasındaki kelepçeler ve bunların somutları özellikle boru tesisatı için tercih edilir. Boruları belirli bir alana sabitleyerek hareket etmemesine engel olmak adına gereklidir.

 

Dolap ve Raf Sisteminde Bağlantı Elemanı Seçimi

Mobilya bağlantı elemanları kullanım alanına bağlı olarak özel seçilmelidir. Örneğin dolap ve raf sistemi geliştirileceği sırada estetik, güvenlik ve dayanıklılık önem kazanacaktır. Bu esnada özel üretilen bağlantı elamanlarını bularak satın almak gerekir. Elbette bu özellikleri kazanabilmek için doğru malzemeden üretilmiş olmaları, doğru boyutlandırmaya ve şekle sahip olmaları şarttır.

Dolap ve raf sistemlerinde kullanılmak üzere öncelikle vidalar kullanılmaktadır. Vida ve çivilerin kullanıldığı alanda iki parçayı birbirine tutturmayı sağlar. Ancak bunu yaparken dışarıdan gözle görünmemesi gerekir. Bu yüzden başsız çivi gibi gizlenebilen ürünlere yönelebilirsiniz.

Diğer taraftan cıvatalar da sık sık kullanılabilir yapıda olan bağlantı elemanlarıdır. Cıvatalar arasında taşıyıcı cıvata olarak adlandırılan modeller ahşap bağlantıları kurmak, mobilya üretmek adına tercih edilebilir. Adından da anlaşılacağı üzere yüksek ağırlık kaldıracağından dolayı güvenli kullanım sağlar.

Sonuç olarak estetik, güvenlik ve kalite göz önünde bulundurularak dolap ve raf sistemleri geliştirilebilir. Yetgin Cıvata sitemizden siz de ihtiyacınız olan bu ürünlere erişebilir, ihtiyacınız kadar sipariş edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir